Wat zegt jouw LinkedIn profiel foto over je persoonlijkheid?
Uit onderzoek blijkt dat de eerste indruk duurzamer en belangrijker is dan latere indrukken. Dit fenomeen wordt wel 'primacy-effect' genoemd. (Bron: Solomon Eliot Asch) . Een eerste indruk zet zich om in een gefixeerd beeld, dat maar moeilijk te corrigeren of bij te stellen is.
Wat is nu de eerste indruk die een toekomstige werkgever van je krijgt? Juist, je foto op je CV of Linkedin profiel. Een CV of LinkedIn profiel zonder foto roept vragen op? Wat heb jij te verbergen?
Een volwassen social media profiel
Het is natuurlijk fantastisch dat je trots op de foto staat met een Redbull in je hand, waarbij je net van een hoge brug afsprong. Maar, maak daar niet je profielfoto van. Hou je profielfoto zakelijk neutraal en ongedwongen. Niet met je hand je kin ondersteunen, tenzij je “De Denker” bent van Rodin. Een leuke foto met je moeder, vriend of vriendin, een vakantiekiekje in de avondzon?... Niet doen. Een Instagram waardige foto waarbij je, met je haren los, licht zwoel de camera in kijkt? Niet doen! De foto waarop je trots je zojuist gevangen vis omhoog houdt (die je zojuist bij de plaatselijk visser hebt gekocht) niet doen! Gewoon jouw hoofd, zoals je paspoort foto. Met graag nog wat van je schouders zichtbaar, je bent immers geen zwevend hoofd. Van een foto lezen we o.a. af hoe zelfbewust je bent en je mate van extraversie. Hierbij een paar tips die je verder kunnen helpen.
- Draai je gezicht ten opzichte van de camera. Neem liever geen foto recht van voren, dat is teveel “in your face”, ik ervaar je dan als minder aardig! Bovendien zie je dan geen schaduwen, waardoor je gezicht breder toont. Je lijkt dan de gevreesde "vijf kilo" zwaarder dan je in werkelijkheid bent.
- Draai je gezicht iets weg van de camera, zodat je schaduwen krijgt langs de jukbeenderen en de neus. Kijk hierbij naar rechts op de foto! Dat is kijken naar de toekomst, open staan voor nieuwe ervaringen, dit wordt als positiever ervaren. Kijk je daarentegen naar links op de foto dan heb ik minder vertrouwen in je en ervaar ik je als minder nauwkeurig. Waarom? Omdat onze leesrichting van links naar rechts gaat is dit de voorkeur van de kijker.
- Kantel je kin omlaag. Als je je kin omhoog doet, ziet dat er onnatuurlijk uit en het risico bestaat dat men dan in je neusgaten kijkt. Bovendien kan men je als arrogant ervaren!
- Je kunt ook proberen om je oren naar voren te brengen als je poseert. Dat voorkomt een onderkin en zorgt dat je een mooie strakke daadkrachtige kaaklijn krijgt. (eerst oefenen voor de spiegel!!!)
- Glimlach! Lachende mensen nodigen ons uit in hun positieve sfeer en zeggen dat ze oké zijn. Met lachen, suggereren we succes en dat we het leven zien zitten. Lachen is daarom ook op foto's een krachtig communicatiemiddel, het laat zien dat jij een echte teamspeler bent, met aandacht voor de relatie en de behoefte aan een ontspannen sfeer.
- Een jasje aan op de foto wekt de suggestie dat je een kalme en emotioneel stabiele persoon bent. Hoe formeler jij je kleedt, des te gewetensvoller ervaar ik je.
- Draag je een groot contrast (donkerblauw met wit bijvoorbeeld) dan ervaart men je als dynamisch, het trekt meteen de aandacht en voegt interesse toe. Een laag contrast of natuurlijk kleurgebruik als zacht groen en beige geeft een relatief lage prikkel af en maakt je minder interessant.
- Als je solliciteert op een creatieve functie, zie ik dat dan ook terug in een creatieve profielfoto of achtergrondfoto? Match your message!
- Dames houdt het hoofd recht a.u.b., je maakt met het hoofd schuin een onderdanige indruk.
- Als je lang en slank lijkt op de foto voegt dat letterlijk waarde toe aan jou als persoon.
- Wat is je achtergrondfoto van je LinkedIn profiel? Een stad kan onbewust weergeven dat je open staat voor nieuwe ervaringen en een extraverte persoonlijkheid bent. Je benadrukt hiermee je behoefte aan menselijke interactie.
- Een landschap op je achtergrondfoto verraad dat je een nieuwsgierig persoon bent, maar wat rustiger van aard dan je stadse collega’s.
Kortom: We leven in een tijd waarin er steeds minder fysiek contact is, zorg dat je LinkedIn profiel en bijbehorende foto’s up to date zijn, er is veel vanaf te lezen!
Met warme groet,
Anke van Luijt
Expert Onbewuste Beeldvorming.